Alfonso Bialetti tarafından icat edilen ve patenti alınan Moka Pot, 1933 yılında kullanılmaya başlamış ve günümüze kadar gelmiştir. Moka Pot, buharlaşan suyun öğütülmüş kahve ile buluşmasını sağlıyor ve ortaya yoğun kıvamlı kahve çıkıyor.
Üç temel parçadan oluşan moka pot ile kahve demlemek oldukça kolay ve keyifli. Moka potun su haznesi kısmı en alt katmanda, öğütülmüş kahve koyulan filtre orta katmanda ve suyun buharıyla demlenerek basınç ile ortaya çıkan kahvenin içime hazır hale geldiği kısım ise üst katmanda bulunuyor.
Yazımızın devamında önce moka pot – espresso ilişkisini açıklayacağız. Daha sonra sırasıyla moka pot – filtre kahve ilişkisinden, moka pot kullanarak mükemmel kahve demleme adımlarından ve püf noktalarından bahsedeceğiz.
Moka Pot ve Espresso Arasındaki İlişki
Moka pot elektrik ya da ocak kullanarak kahvemizi demlemeyi sağlıyor. En alt katmana koyduğumuz su ısınmaya başladıkça yavaş yavaş buharlaşıyor ve orta katmanda bulunan öğütülmüş kahvenin aromasını alarak en üst katmana çıkıyor. Yani moka pot 1 – 3 bar basınç ile kahvemizi demlemeyi sağlıyor.
Espresso ise espresso makinesi adıyla satılan makineler ile demleniyor ve pişerken yine basınç ile oluşuyor. Fakat espresso makinesinin pişirirken uyguladığı basınç 15 – 20 bar basınç oluyor ve kahvemiz ortaya çıkıyor.
Aslında her iki kahve demleme yöntemi de basınç ile içilebilir kahveyi ortaya çıkarıyor fakat aradaki fark basınç farkı oluyor. Bu fark nedeniyle moka potun pişirdiği kahve espresso niteliği kazanmıyor.
Moka Pot ve Filtre Kahve Arasındaki İlişki
Her iki demleme yöntemi de dünya genelinde oldukça fazla tercih ediliyor. Fazla tercih edilmelerindeki en önemli neden hızlı ve kolay bir şekilde kahve demlenmesine olanak sağlamaları.
Filtre kahve ister french press ile ister filtre kahve makinesi kullanılarak demleniyor. İhtiyaç duyulan tek şey öğütülmüş kahve, sıcak su ve makine kullanılacaksa filtre kağıdı. El çabukluğuyla 1 dakikadan az bir sürede kahveyi demleyebiliyoruz.
- Şekerpare Tarifi: Pastane Tadında, Evde Kolay ve Tam Ölçülü
- Vanilya Latte Nedir, Nasıl Yapılır? İpuçları ve Öneriler
Moka pot ise filtre kahve demleme yöntemlerine göre biraz daha uğraştırıcı kalıyor. Çünkü bazı moka pot modellerinde, su haznesini büyük olmasına rağmen, belli bir miktarda su konulması gerekiyor. Su oranını ayarlamak, orta kısma koyulan kahvenin pürüzsüz düzlükte olması gibi özel nedenler filtre kahveye göre biraz daha uğraştırıcı olabiliyor.
Moka pot az su – fazla kahve gerektiriyorken, filtre kahve çok su – fazla kahve gerektiriyor.
Moka pot daha yoğun ve sert bir kahve pişirirken filtre kahve, bu konuda biraz daha yumuşak bir kahve demlememizi sağlıyor.
Moka Pot Kullanarak Kahve Nasıl Demlenir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi moka pot üç katmandan oluşuyor. Bunlar:
- Alt kısımda bulunan su haznesi
- Orta kısımda bulunan kahve filtresi
- Üst kısımda bulunan demlenen kahvenin aktığı kısım.
Moka pot ile kahve demlemek için:
Adım 1: Soğuk suyu, su haznesine boşaltın
Alt kısımda bulunan su haznesine, demleyeceğiniz kupa daha doğrusu shot sayısı kadar su koyun. (Bazı modellerde su haznesi her ne kadar geniş olsa bile, belirli bir oranda su konulması gerekiyor.)
Adım 2: Orta kalınlıkta öğütülmüş kahve kullanın
Su buharı, orta kısımda bulunan kahveyle buluşacağı için pudra şekeri kalınlığında öğütülmüş kahveler, filtreyi tıkayabilir ve buhar akışını engelleyebilir. O yüzden ince – orta kalınlıkta öğütülmüş kahve kullanmanız gerekiyor.
Adım 3: İdeal içimli kahve için, filtre kısmını tamamen kahve ile doldurun
Alt kısmın üstüne yerleştirilen kahve koyulan filtre kısmını tamamen ya da damak zevkinize bağlı olarak kahve ile doldurun ve filtrenin düz görünüm kazanması için parmağınızı kullanarak fazla olan öğütülmüş kahveyi dökün.
Yumuşak içimli bir kahve içmek istiyorsanız koyduğunuz kahvenin üzerine baskı uygulamayın. Daha sert içimli bir kahve içmek istiyorsanız koyduğunuz kahvenin üzerine çok hafif bir baskı uygulayın. (Kahve basınç ile piştiği için çok fazla baskı uygulamamaya özen gösterin.)
Adım 4: Yavaş yavaş pişirin
Yemek yaparken orta ateşte yemekleri pişirmek, yemeğin daha güzel olmasını sağlar ya işte kahvede de aynı mantık geçerli. Tüm kısımları birbirine geçirdiğinizde artık moka potunuzu ocağa alarak, kısık ateşte pişirebilirsiniz.
Yorum Yap